Muut Onnettomuustutkinnat

Tapaturmavakuutuskeskus tuottaa onnettomuustapauksista myös muita julkaisuja, kuin TOT-raportteja. Julkaisuissa käsitellään lähinnä sellaisia vakavaan vammautumiseen tai kuolemaan johtaneita työtapaturmia, joista ei ole aloitettu TOT-tutkintaa.

Animaatiossa esitetyt tiedot perustuvat Onnettomuustutkintakeskuksen tekemään Työkuolemat 2023 teematutkintaan. Teematutkinnassa tutkittiin työssä ja työn kaltaisissa olosuhteissa sattuneet kuolemaan johtaneet tapaturmat.

Raskasta kuljetuskalustoa valmistavan tehtaan maalaamossa sattui vakava työtapaturma, joka johti yhden työntekijän kuolemaan. Työntekijä oli suorittamassa maaliruiskun puhdistusta maadoittamattomaan metallitynnyriin, kun staattisen sähkön purkautumisesta syntynyt kipinä sytytti tinnerin ja maalin kemikaaliyhdistelmän tuleen.

Lumenpudotustehtäviä valmistellut koneenkuljettaja kuoli vakavassa työtapaturmassa, kun hän oli korjaamassa lavettiperävaunun rikkoutunutta ajoramppia. Ramppi laskeutui äkillisesti ja kuljettaja puristui sen alle. Onnettomuus korostaa itsenäisen työskentelyn ja omatoimisuuden riskejä, sillä kuljettaja ei ilmeisesti tunnistanut rampin äkilliseen liikkeeseen liittyvää vaaraa eikä tukenut sitä huollon ajaksi. Kuljettaja oli kokenut, mutta ei ollut aiemmin huoltanut kyseistä ajoramppia, mikä saattoi vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Turkistarhan työntekijän kuljettama ruokintakone kaatui ojaan. Työntekijä jäi kaatuneen, noin 800 kiloa painavan koneen säiliön alle ja kuoli puristumisvammoihin. Ojaan ajamisen todennäköinen syy oli huomion herpaantuminen ajon aikana, mahdollisesti puhelimen käytön vuoksi. Ruokintakoneessa oli turvavyö, mutta työntekijä ei käyttänyt sitä. Työntekijä oli ollut työssä vain viikon ajan, mutta hänellä oli aiempaa kokemusta koneiden käytöstä suomalaisella maatilalla.

Omakotitalon rakennustyömaalla sattuneessa onnettomuudessa toinen rakennustyöntekijöistä kuoli ja toinen loukkaantui. Työntekijät putosivat 5–6 metrin korkeudesta omakotitalon katolta, kun he yrittivät estää toistensa putoamisen harjapellin asennuksen yhteydessä. Turvavarusteiden, kuten valjaiden ja suojakypärien, puuttuminen sekä puutteellinen rakenteellinen putoamissuojaus olivat merkittäviä tekijöitä onnettomuudessa, joka olisi ollut vältettävissä asianmukaisilla turvallisuusjärjestelyillä. Raportissa korostuu ennakoivan suunnittelun ja suojavarusteiden käytön tärkeys vastaavien tapaturmien ehkäisemiseksi.

Asuinkerrostalon tiilijulkisivun rakennustyömaalla tapahtui vakava onnettomuus, jossa kokenut kirvesmies putosi 16 metrin korkeudesta. Kirvesmies oli käyttänyt mastolavaa päästäkseen kuudennen kerroksen parvekkeelle, mutta liukas alusta ja ohjeiden vastainen toiminta johtivat putoamiseen lavan ja rakennuksen väliseen rakoon. Mastolava oli varusteltu puutteellisesti, ja työnantajan sekä laitteen valmistajan turvallisuusohjeita ei noudatettu. Tapahtuma paljasti puutteita työmaan turvallisuusjärjestelyissä ja nostolaitteiden käytössä.

Tienrakennustyömaan murskausasemalla sattui onnettomuus, jossa kaivukoneen kauhan irtoaminen johti kaivosmiehen kuolemaan. Työntekijät olivat suorittamassa huoltotöitä, kun 1500 kiloa painava kauha putosi heidän päälleen. Toinen työntekijä kuoli saamiinsa vammoihin ja toinen loukkaantui lievästi.

Omakotitalon hirsirungon pystytystyömaalla sattui vakava onnettomuus, jossa rakennusmies puristui kaatuneen hirsiseinän alle. Rakennustyöryhmä oli juuri saanut nostettua viimeisen seinän paikoilleen, kun koko seinä kaatui yllättäen ulospäin. Kaatuva seinä murskasi sitä pidelleen rakennusmiehen, joka kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin. Onnettomuuden merkittäväksi syyksi paljastui se, ettei vapaasti seisovaa seinää ollut tuettu väliaikaisesti, minkä lisäksi alimman hirren ankkurointi oli puutteellisesti toteutettu.