Kuolemaan johtaneet työpaikkatapaturmat 2022

Alla listattuna Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon tulleet työpaikkakuolemat vuonna 2023. Tapaukset ovat listattuna tietoon tulojärjestyksessä. Listalla voi olla myös muita, kuin työntekijöille ja yrittäjille sattuneita lakisääteisen Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisia vahinkoja. Listan tiedot eivät ole vertailukelpoisia TVK:n virallisen työtapaturmatilaston kanssa.

Analyysi vuonna 2022 sattuneista kuolemaan johtaneista työpaikkatapaturmista on luettavissa täältä: Analyysi kuolemaan johtaneet työpaikkatapaturmat vuonna 2022(Avaa uuden ikkunan)

24. Sattumispäivä 3.1.2022

Karjankasvatuksen työntekijä kaatui taakkaa kantaessaan ja sai päähän kohdistuneessa iskussa kuolemaan johtaneet vammat.

Työympäristö: 31 Karjankasvatus

23. Sattumispäivä 8.3.2022

Erityisasiantuntija kuoli työtapaturman seurauksena toimistotiloissa. Ei tarkempia tietoja

Työympäristö: 41 Toimisto

22. Sattumispäivä 8.12.2022

Kuorma-auton kuljettaja kuoli kuorman purun yhteydessä sattuneen työtapaturman seurauksena. Kuljettaja oli onnettomuushetkellä irrottamassa kuormausliinoja kuorman ympäriltä, kun noin 300 kg painoinen jätemuovipaali putosi hänen päälleen. Kuljettaja putosi perävaunun päältä ja iski päänsä maahan.

Kuorman purussa sattuneita onnettomuuksia on tutkittu TVK:n onnettomuustutkinnassa aiemmin:

Työympäristö: 13 Lähinnä varastointiin, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarkoitettu alue

21. Sattumispäivä 28.12.2022

Sataman työntekijä kuoli työtapaturmassa lastin nostotilanteessa.

Satamassa lastin nostotilanteessa sattuneita onnettomuuksia on tutkittu TVK:n onnettomuustutkinnassa aiemmin:

Työympäristö: 13 Satama, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarkoitettu alue

20. Sattumispäivä 17.11.2022

Postinjakaja sai väkivallan seurauksena kuolemaan johtaneet vammat. Ei vielä tarkempia tietoja.

Työympäristö: ei tiedossa

19. Sattumispäivä 17.11.2022

Hinausauton kuljettajana toiminut yrittäjä jäi henkilöauton yliajamaksi valtatien ajorampilla.

Työympäristö: 99 Valtatie

18. Sattumispäivä 15.11.2022

Työntekijä kuoli vesipiikkaustöissä ultrakorkeapainepesurin vesisuihkusta saamiinsa vammoihin. Onnettomuushetkellä työntekijä oli suorittamassa vesipiikkausta tuotantolaitoksen uunin sisällä.

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos

17. Sattumispäivä 14.11.2022

Työntekijä puristui betonielementin nostossa kaatuneen betonielementin alle. Onnettomuushetkellä torninosturilla nostettiin kuorma-auton perävaunuun ensimmäistä elementtiä. Elementti oli nostettu paikoilleen ja työntekijä oli irrottanut nostoketjut elementistä ennen sen vakauden varmistamiseksi suunniteltujen varmistustappien kiinnittämistä. Nostoketjujen irrotuksen jälkeen elementti oli kaatunut. Työntekijä puristui elementin alle ja kuoli saamiinsa vammoihin.

Aiempia elementtitöiden työturvallisuuteen liittyviä tutkimuksia:

Kaikki TVK:n tuottamat betonielementteihin liittyvät julkaisut löydät Työtapaturmatiedon haun kautta(Avaa uuden ikkunan)

Työympäristö: 13 Elementtitehtaan kuormausalue

16. Sattumispäivä 8.11.2022

Työntekijä jäi puristuksiin jyrsintäkoneen liikkuvien osien väliin tuotantolaitoksella. Työntekijä oli käynnistänyt koneen, jolloin koneen suojaluukku sulkeutuu. Käynnistyksen jälkeen hän on todennäköisesti kurottanut koneen sisään ja jäänyt kaulasta puristuksiin koneen suojaluukun väliin. Työntekijä kuoli puristumisesta aiheutuneisiin vammoihin.

Aiempia onnettomuustutkintoja koneiden liikkuvien osien väliin puristumisista löydät Työtapaturmatiedon haun kautta(Avaa uuden ikkunan).

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos

15. Sattumispäivä 3.10.2022

Rakennustyömaan työntekijä putosi kuormaajan päältä. Kuormaajan perä oli noussut raskaan kuorman (n.750 kg:n) noston aikana ilmaan ja kolme työntekijää olivat nousseet vastapainoksi kuormaajan takaosaan. Liian raskaasta kuormasta johtuen kuormaaja kippasi ja sen perä nousi voimakkaasti ilmaan. Tämän seurauksena yksi työntekijöistä putosi asfaltille ja iski päänsä maahan. Työntekijä kuoli päähän kohdistuneesta iskusta saamiinsa vammoihin.

Työympäristö: 21 Uudisrakennustyömaa

14. Sattumispäivä 7.9.2022

Betonipumppuauton kuljettaja kuoli päähän kohdistuneen iskun seurauksena. Onnettomuushetkellä työntekijä oli ollut puhdistamassa betonipumppuauton letkua valutyön päätyttyä. Todennäköisesti betonipumpun putki räjähti puhdistuksen aikana ja työntekijä sai räjähdyksen seurauksena päähän kohdistuneen iskun.

Työympäristö: 21 Tehtaan rakennustyömaa

13. Sattumispäivä 19.9.2022

Kaksi työntekijää altistui kemikaalivuodolle teollisuuslaitoksessa. Toinen työntekijöistä kuoli kemikaalivuodosta aiheutuneisiin vammoihin onnettomuuden jälkeen.

Tukes on tutkinut onnettomuuden otsikolla Jätteiden kierrätyslaitoksella tapahtunut onnettomuus Järvenpäässä 19.9.2022. Raportti luettavissa Tukesin sivuilta(Avaa uuden ikkunan).

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos

12. Sattumispäivä 23.8.2022

Työntekijä kuoli pudottuaan rakennustyömaalla mastolavalta. Työntekijä oli pyrkinyt pudottautumaan kerrostalorakennuksen katolta mastolavalle. Pudottautuessaan hän laskeutui mastolavan levitysosana käytetyn muottilevyn päälle. Muottilevy murtui ja työntekijä putosi rakennuksen kahdeksannen kerroksen korkeudelta maahan. Työntekijä kuoli maahan iskeytymisestä saamiinsa vammoihin.

Työympäristö: 21 Rakennustyömaa

11. Sattumispäivä 25.6.2022

Palkki putosi työntekijän päälle tehtaan rakennustyömaalla (soodakattilan asennustyömaa). Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 21 Tehtaan rakennustyömaa

10. Sattumispäivä 23.5.2022

Hallin nosto-ovi putosi henkilön päälle. Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 11 Tuotantolaitos

9. Sattumispäivä 23.5.2022

Kuljettaja jäi kuorma-auton perävaunun nostettavan katon ja sivulaidan väliin. Perävaunun katto oli jäänyt jumiin ja kuljettaja oli mennyt perävaunun sisälle yrittäen avata jumissa ollutta kattoa, jolloin katto oli pudonnut henkilön päälle. Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 13 Varastointiin, kuormaamiseen ja kuorman purkamiseen tarkoitettu alue

8. Sattumispäivä 11.5.2022

Maanrakennustyöntekijä oli mennyt korjaamaan kauhakuormaajaa varikolle. Työntekijä jäi puristuksiin alaspäin pudonneen kauhan puomin ja kuormaajan rungon väliin. Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 12 Huoltoalue, korjaamo

7. Sattumispäivä 27.4.2022

Henkilökuntaan kuulunut sotilas loukkaantui prikaatin harjoituksissa. Onnettomuus tapahtui räjähdysaineen käsittelyn yhteydessä tulenkuvauskenttää asentaessa. Henkilö kuoli onnettomuudessa saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä.

Työympäristö: 99 Harjoittelualue

6. Sattumispäivä 24.3.2022

Polttopuita moottorikelkalla kuljettanut puistotyöntekijä ajoi sillan alla olevaan sulaan/heikkoon jäähän ja hukkui.

Työympäristö: 99 Järven jää

5. Sattumispäivä 15.2.2022

Jäätiellä pelastustehtävissä ollut palomies joutui veden varaan ja hukkui.

Työympäristö: 61 Jäätie

4. Sattumispäivä 27.1.2022

Autonkuljettaja oli viemässä viemäriputkikuormaa maarakennustyömaalle. Kuorman purun yhteydessä perävaunun putkikuorma lähti valumaan, putkinippu osui autonkuljettajaan ja henkilö jäi osin putkinipun alle. Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 29 Maarakennustyömaa

3. Sattumispäivä 24.1.2022

Tien varteen pysäköitynä ollut betoniauto kaatui ojaan kaapelointityömaalla. Auton ulkopuolella ollut kuljettaja jäi auton alle ja kuoli välittömästi. Betoniauton kaatumista edelsi pakettiauton törmääminen betoniautoon.

Työympäristö: 29 Kaapelointityömaa

2. Sattumispäivä 17.1.2022

Radalla mittaustöitä tekemässä ollut henkilö jäi raiteilla liikkuneen junan alle. Henkilö kuoli onnettomuudessa.

Työympäristö: 63 Rautateiden raiteet

1. Sattumispäivä 13.1.2022

Trukinkuljettaja jäi sahalla puristuksiin painavien tolppakasojen alle (yhden tolppakasan paino n. 2,5 tuhatta kiloa). Työntekijä kuoli puristumisen seurauksena onnettomuuspaikalla.

Työympäristö: 11 Saha, varastohalli

Työympäristöä koskevat luokittelutiedot löydät täältä.(Avaa uuden ikkunan)