Analyysit ja tutkimukset

Tapaturmavakuutuskeskuksen analyyseja ja julkaisuja -sarjoissa käsitellään työtapaturma- ja ammattitautivakuuttamisen ajankohtaisia aihepiirejä. Pääosin teemat liittyvät työturvallisuuden ajankohtaisiin aihepiireihin.

Analyyseissä käsitellään tarkasti rajattuja aiheita, kuten toimialakohtaisia tilastoja ja ajankohtaisia työturvallisuuteen liittyviä ilmiötä. Julkaisuja -sarjassa käsitellään laajemmin ajankohtaisia aihepiirejä ja ne on toteutettu projektiluonteisesti hyviä tutkimuskäytännön periaatteita noudattaen.

Koneturvallisuus on kriittinen tekijä työpaikkojen työturvallisuuden varmistamisessa. Vuosittain koneilla ja laitteilla sattuu useita työtapaturmia, joista vakavimmat voivat aiheuttaa kuolemaan johtaneet vammat. Tässä julkaisussa käsitellään uusimpia TVK:n tuottamia koneturvallisuutta käsitteleviä julkaisuja.

Vuonna 2024 sattui palkansaajille yhteensä 115 000 työtapaturmaa, joista 91 000 oli työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärä nousi edellisvuodesta 4 % ja työmatkatapaturmien lukumäärä jopa noin 10 %. Työpaikkatapaturmien taajuustaso oli noin 25,4.

Vuokratyö tarjoaa joustavan tavan saada työvoimaa, mutta vuokratyöntekijöiden työtapaturmariski on korkeampi kuin useilla muilla toimialoilla. Tutkimus osoittaa, että vastuu työturvallisuudesta on jakautunut epäselvästi henkilöstövuokrausyrityksen ja asiakasyrityksen välillä, eikä koulutukseen panosteta riittävästi. Tuloksia voidaan hyödyntää vuokratyön henkilöstöjohtamisessa työturvallisuuden parantamiseksi.

Yksityisen sektorin palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuustaso vaihtelee yrityksissä sen mukaan, minkä kokoinen yritys on. Taajuustaso on korkein pienyrityksissä ja matalin mikroyrityksissä, kun tarkastellaan koko yksityistä sektoria. Mutta eri päätoimialoilla on keskenään hyvin erilaisia taajuustasoja eri yrityskokoluokissa, esimerkiksi yksityisellä sotella taajuus tuntuu nousevan yrityksen koon myötä. Entä kuinka suuri osa yrityksistä pääsee nollaan työntekijöiden työpaikkatapaturmaan vuosittain eri yrityskokoluokissa?

Kun taajuuksia palkansaajien työpaikkatapaturmista lasketaan tavallista tarkemmalla toimialaluokittelun tarkkuudella, vähenee luokituksessa lähelle toisiaan sijoittuvien toimialojen toisiaan tasaava vaikutus ja niiden keskinäiset tasoerot tulevat paremmin esiin. Laskennan aikajännettä pidentämällä saadaan taajuustaso vähemmän heilahtelevaksi ja verraten vähätapaturmaistenkin toimialojen taajuuksia laskettua.

TVK:n ennusteen mukaan vuonna 2024 palkansaajille sattuu yhteensä 114 000 työtapaturmaa, joista 90 000 on työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus on noin 25 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti. Työpaikkatapaturmien määrä pysyy noin vuoden 2023 tasolla ja työmatkatapaturmia sattuu enemmän kuin vuonna 2023, johtuen alkuvuoden lumisuudesta ja liukkausolosuhteista.

Vuonna 2023 sattui julkisella sektorilla, hyvinvointialueiden ja kuntien sote-ammateissa yhteensä 7 104 palkansaajien työpaikkatapaturmaa. Tapaturmien määrä nousi 9 % edellisvuodesta. Terveys- ja sosiaalipalvelujen töissä kaatumiset, kantaminen ja nostaminen sekä väkivalta korostuvat työtapaturmatilastossa. Yhteensä sote-alalla sattui 13 894 työpaikkatapaturmaa viime vuonna, kun mukaan lasketaan myös yksityisen sote-alan vahingot.

Yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelujen päätoimialalla sattui palkansaajille vuonna 2023 yhteensä 6 498 työpaikkatapaturmaa, mikä on eniten koko tarkastelujakson 2016-2023 aikana. Työpaikkatapaturmien taajuus nousi yksityisellä terveys- ja sosiaalipalvelujen päätoimialalla yhä jyrkästi. Terveys- ja sosiaalipalvelujen töissä kaatumiset, kantaminen ja nostaminen sekä väkivalta korostuvat työtapaturmatilastossa. Yhteensä sote-alalla sattui viime vuonna 13 602 työpaikkatapaturmaa, kun mukaan lasketaan myös julkisen alan sote-ammattilaisten työtapaturmat.

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan kuljetuksessa ja varastoinnissa vuonna 2023 sattuneita työtapaturmia ja tapaturmakehitystä viimeisten vuosien aikana. Kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialalla sattui vuonna 2023 palkansaajille yhteensä 6161 työpaikkatapaturmaa. Tapaturmien määrä väheni noin 4 % edellisvuodesta. Toimialan työpaikkatapaturmien taajuus oli 35,4 vuonna 2023, kun se vuonna 2022 oli 36. Tapaturmataajuus on kehittynyt kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla viimeisinä vuosina hyvin samansuuntaisesti kuin kaikkien toimialojen yhteistaajuus.

Teollisten toimialojen työpaikkatapaturmien taajuus on laskenut jo pitkään ja taajuuden laskutrendi jatkuu yhä. Kun vuonna 2005 teollisuuden päätoimialan työpaikkatapaturmien taajuus oli 44,6 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, oli se vuonna 2023 enää 23,5, mikä on lähellä kaikkien toimialojen yhteistaajuutta. Tilastoihin pääset tutustumaan Pakki-sovelluksen avulla, siihen annetaan käyttövinkkejä tässä ohessa.