Asiantuntija pohtii: Polkupyörällä sattuneet työmatkatapaturmat nousussa - kannattaako fillaroida töihin?

Viime vuonna pyöräilijöille sattui yli 5000 työmatkatapaturmaa. Työmatkaturvallisuutta voidaan onneksi parantaa monin keinoin ja säännöllisen pyöräilyn hyödyt työkyvylle ovat merkittävät.

Pyöräilykausi on parhaimmillaan. Talven jälkeen moni on kaivanut pyöränsä esille ja aloittanut jälleen työmatkapyöräilyn. Pyöräily on suosittua etenkin lumettomana aikana, mutta yhä useampi pyöräilee läpi vuoden.

Pyöräily on kätevä tapa liikkua, ja samalla kunto kohenee. Mutta työmatkapyöräilyyn liittyy myös riskejä. Olisikohan siis työkyvyn kannalta järkevämpää jatkaa aktiivista pyöräilyä vai jättää pyörä varastoon?

Pyöräilijöillä korkeampi tapaturmariski työmatkoilla

Viime vuonna pyöräilijöille sattui yli 5000 työmatkatapaturmaa. Suurin osa tapaturmista oli kaatumisia ja liukastumisia (80 %). Yhteentörmäyksiä ajoneuvojen kanssa oli 12 prosenttia vahingoista. Tapaturmien määrä oli hieman korkeampi kuin aikaisempina vuosina.

Polkupyörätapaturmia sattuu etenkin syksyn ja talven liukkaina kuukausina ja elokuussa, kun kesälomien jälkeen taas aloitetaan työmatkaliikkuminen. Keliolosuhteilla on suuri vaikutus vuosittaisten työmatkatapaturmien määrään. Tapaturmia sattuu työmatkoilla kaiken ikäisille.

Valtaosa vahingoista on onneksi lieviä, 68 prosenttia tapaturmista johtaa alle neljän päivän työkyvyttömyyteen. Vakavia, yli kuukauden työkyvyttömyyteen johtaneita tapaturmia on noin 11 prosenttia polkupyörävahingoista. Työmatkatapaturmat ovat keskimäärin vakavampia kuin työpaikalla sattuneet tapaturmat. Työmatka onkin monelle tietotyöläiselle työpäivän vaarallisin osuus.

Työterveyslaitoksen tutkimus selvitti tapaturmariskiä eri kulkuvälineillä. Työmatkatapaturman riski oli suurin juuri työmatkapyöräilyssä. Ympäri vuoden pyöräileville arvioitiin sattuvan keskimäärin 2,8 työmatkatapaturmaa enemmän sataa henkilötyövuotta kohden kuin autoilijoille. Talvipyöräilyssä riskit kasvoivat.

Aktiivinen työmatkapyöräily näyttää siis kasvattavan tapaturmariskiä työmatkoilla, mutta millaisia hyötyjä siitä on työkyvylle?

Pyöräily tuo tutkitusti hyvinvointia

Pyöräily on ympäristöystävällinen, melko edullinen ja kätevä tapa liikkua työpaikalle. Monilla reiteillä matka taittuu pyörällä nopeammin kuin muilla kulkuvälineillä. Aktiivisella työmatkaliikkumisella on osoitettu olevan merkittäviä terveyshyötyjä.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan säännöllinen työmatkaliikunta on yhteydessä parempaan koettuun terveyteen sekä työkykyyn. Aktiivisimmilla työmatkapyöräilijöillä sairauspoissaolopäivien määrä oli alhaisempi ja yli yhdeksän päivää kestävien sairauspoissaolojaksojen riski pienempi kuin muilla kulkuvälineillä liikkuvilla.

Erityisesti säännöllinen pyöräily näyttää siis tekevän hyvää terveydelle, mutta myös harvemmin polkeva saa terveyshyötyjä. Ja onhan pyörällä kulkeminen parhaimmillaan myös mukavaa ja hauskaa.

Turvallisuutta voidaan parantaa

Vaikka työmatkapyöräilyyn liittyy riskejä, säännöllisen pyöräilyn hyödyt työkyvylle ovat merkittäviä. Polkupyörä on siis mainio kulkuneuvo työmatkoille, mutta turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota. Onneksi työmatkapyöräilyn turvallisuutta voidaan parantaa monin keinoin. Alla muutamia vinkkejä pohdittavaksi sekä työpaikoille että pyöräilijöille.

Turvallisia polkukilometrejä!

Vinkit työpaikoille:

  • Työmatkaturvallisuusasiat kannattaa sisällyttää osaksi työpaikan muuta työsuojelutoimintaa.
  • Voisiko myös työmatkatapaturmille asettaa nollatavoitteen?
  • Työpaikan riskien arvioinnissa kannattaa huomioida myös työmatkaliikenteeseen liittyvät riskit. Esim. missä teillä pyörät säilytetään, onko reitti sinne turvallinen?
  • Työmatkan läheltä piti -tilanteista ja turvallisuushavainnoista voidaan oppia.
  • Työmatkaturvallisuutta voidaan edistä erilaisin tietoiskuin, koulutuksin ja kampanjoin. Esim. pyörien huoltopäivä keväisin tai turvallisuusteemat henkilöstöinfoissa.

Vinkit pyöräilijälle:

  • Huolla tai huollata pyörä säännöllisesti, etenkin kun kaivat pyörän talviteloilta kevätajoon.
  • Valitse sinulle sopiva kypärä, jotta myös käytät sitä kaikilla matkoilla.
  • Valitse turvallinen reitti esim. reittisovelluksen avulla. Mieti, miten voisit välttää pahimmat ruuhkahuiput ja tietyömaat.
  • Tarkista säätiedotukset ajoissa ja varaa riittävästi aikaa liikkumiseen.
  • Kertaa liikennesäännöt ja muista huomioida muut liikenteessä.
  • Jos pyöräilet läpi vuoden, panosta hyviin varusteisiin! Pyöräily on silloin paljon mukavampaa.

Lyhyesti kirjoittajasta

Marja Kaari työskentelee TVK:ssa työturvallisuuspäällikkönä, tavoitteenaan työtapaturmien ennaltaehkäisy vaikuttavan tiedon avulla.

Lisätietoa:

Liikenneturvan työkaluja turvalliseen työmatkaliikkumiseen(Avaa uuden ikkunan)

Työterveyslaitos 2025. Terveelliset, turvalliset ja ilmastoystävälliset työmatkat: Mikä selittää työmatkavalintoja ja miten nämä valinnat heijastuvat työkykyyn, työhyvinvointiin ja työmatkatapaturmiin kuntatyöntekijöillä.(Avaa uuden ikkunan)