Kaupan alan työpaikkatapaturmien määrä nousi vuonna 2024
Vuonna 2024 kaupan alalla sattui palkansaajille yhteensä 9 600 työpaikkatapaturmaa, mikä on noin neljä prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Työpaikkatapaturmien taajuus pysyi ennallaan.
Tässä analyysissä tarkastellaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattuja tukku- ja vähittäiskaupan alan työtapaturmia vuonna 2024 ja kehitystä vuosina 2015–2024. Julkaisussa käytetään vuoden 2024 tapaturmien osalta lopulliseen tasoon arvioituja ja pyöristettyjä estimaatteja. Vakavuustiedot ovat vuodelta 2023 (uusimmat käytettävissä olevat tiedot). Analyysin kuvissa esitetyt luvut löytyvät julkaisun taulukkoliitteestä.
Työpaikkatapaturmissa nousua, taajuus säilyi ennallaan
Vuonna 2024 kaupan alan palkansaajille sattui 9 600 työpaikkatapaturmaa. Tapaturmien lukumäärä nousi edellisvuodesta noin neljä prosenttia (kuva 1). Tapaturmataajuus oli vuonna 2024 noin 26,1 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti, kun se edellisvuonna oli 25,9. Kaupan alan taajuus on pysytellyt hyvin saman tasoisena viimeiset kolme vuotta (kuva 3). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.
Kaupan ala jakaantuu kolmeen ryhmään:
• moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien tukku- ja vähittäiskauppa sekä korjaus
• tukkukauppa ja
• vähittäiskauppa.
Moottoriajoneuvojen kaupan ja korjauksen alalla sattui viime vuonna 2 400 työpaikkatapaturmaa. Nousua edellisvuoteen oli noin viisi prosenttia. Tukkukaupassa työpaikkatapaturmia sattui viime vuonna noin 2 400 (+5 %) ja vähittäiskaupassa noin 4 800 (+2 %) (kuva 2). Korkein tapaturmataajuus oli moottoriajoneuvojen kaupassa ja korjauksessa (38,2). Taajuus laski kuitenkin edellisvuoteen verrattuna neljä prosenttia. Tukku- ja vähittäiskaupassa taajuudet nousivat hieman viime vuodesta (kuva 3).
Myymälöissä sattui lisäksi muiden alojen työntekijöille yhteensä noin 1 100 työpaikkatapaturmaa, joista 25 % turvallisuus- ja vartiointialan työntekijöille ja 16 % henkilöstövuokrausalan työntekijöille. Vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneille yrittäjille sattui kaupan alalla vuonna 2024 noin 590 työpaikkatapaturmaa, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Kokonaisuudessaan “kaupan alalla työpaikoilla” sattui siis yli 11 000 työpaikkatapaturmaa viime vuonna.
Tapaturmaa edeltää usein terävään esineeseen osuminen tai kompastuminen
Kaupan alan työpaikkatapaturmista kaksi kolmasosaa liittyi esineiden käsittelemiseen (3 100) tai henkilön liikkumiseen (2 800). Kolmanneksi yleisin työsuoritus oli taakan käsivoimin siirtäminen (1 500). Näiden vahinkojen osuus on vähentynyt 19 %:sta 16 %:iin vuosina 2015–2024.
Kun tarkastellaan tapaturmaa edeltäviä poikkeamia, vuoden 2024 työpaikkatapaturmista 22 % liittyi esineisiin osumiseen tai kolhimiseen ja 18 % liukastumiseen, horjahtamiseen tai kompastumiseen. Aiheuttajan rikkoutuminen tai putoaminen aiheutti 15 % ja äkillinen fyysinen kuormittuminen 13 % tapaturmista (kuva 4). Fyysiseen kuormittumiseen liittyviä vahinkoja sattui viime vuonna 1 300, joista liikekipeytymisiä oli hieman yli puolet. Tämän tyyppisten vahinkojen lukumäärän ja osuuden trendi on ollut laskeva tarkastelujakson aikana.
Putoamistapaturmia sattui kaupan alalla viime vuonna noin 180, mikä on kaksi prosenttia alan vahingoista. Väkivaltaan liittyviä työpaikkatapaturmia oli myös kaksi prosenttia kaupan alan vahingoista (tapaturmia, jossa poikkeama oli ”väkivalta, järkyttävä tilanne tai poikkeava läsnäolo”).
Alatoimialoilla tyypillisimmät tapaturmat eroavat hieman toisistaan (kuva 6). Näistä tarkemmin liitteenä olevassa taitetussa julkaisussa. Graafeissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.
Vakavat tapaturmat useimmiten liukastumisia ja kompastumisia
Vuonna 2023 kaupan alalla sattui yhteensä 496 vakavaa, yli 30 päivän työkyvyttömyyteen johtanutta työpaikkatapaturmaa. Tämä on noin viisi prosenttia kaikista kaupan alan työpaikkatapaturmista. Valtaosa vakavista tapaturmista liittyi henkilön liukastumiseen, horjahtamiseen tai kompastumiseen (42 %).
Vakavien tapaturmien osuus oli korkeampi moottoriajoneuvojen korjaustyötä tekevillä (noin 6 %), kuin varastossa tai myyjinä työskentelevillä. Ikäryhmien tarkastelu osoitti, että vakavien tapaturmien osuus oli jonkin verran korkeampi 40-59 –vuotiailla.
Vakavien työpaikkatapaturmien taajuudessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana (kuva 7, taitetussa liitteessä). Vähintään 30 päivän työkyvyttömyyteen johtaneiden työpaikkatapaturmien taajuus oli 1,4 vuonna 2023. Vakavien vahinkojen osuus kaikista työpaikkatapaturmista on pysytellyt viimeisen kymmenen vuoden ajan viiden prosentin tienoilla.
Kuolemaan johtaneita työpaikkatapaturmia on TVK:n tilastojen mukaan sattunut kaupan alalla vuosina 2015-2023 yhteensä seitsemän.
Huom! Tilastoteknisten syiden vuoksi vahinkojen vakavuuden osalta viimeisin käytettävissä oleva vuosi on 2023.
Kaupan alalla 2 500 työmatkatapaturmaa
Työpaikkatapaturmien lisäksi kaupan alalla sattui palkansaajille vuonna 2024 yhteensä noin 2 500 kodin ja työpaikan välisillä matkoilla tapahtunutta työmatkatapaturmaa. Työmatkatapaturmien määrä kasvoi noin 10 % edellisvuodesta. Tämänhetkisen arvion perusteella merkittävä osa työmatkatapaturmien kasvusta johtui alkuvuoden useammasta sulamis-liukkausjaksosta. Työmatkatapaturmien määrä notkahti koronavuonna 2020, jolloin sattui yhteensä 1 672 tapaturmaa. Muutoin viimeisen kymmenen vuoden aikana työmatkatapaturmien määrä on vaihdellut 2 000–2 500 välillä (kuva 8).
Työmatkatapaturmista 77 % oli kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia. Vahingoista yhteensä 77 % sattui kävellessä tai polkupyörällä ajaessa (kuva 9). Graafeissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.
Työtapaturmia voi taulukoida tarkemmin Pakki-sovelluksella(Avaa uuden ikkunan).
Lisätietoja:
Marja Kaari, marja.kaari@tvk.fi
Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi
Tapaturmavakuutuskeskus, TVK
Tässä analyysiraportissa esitetään analyysin laatijoiden näkemys aiheesta.
Analyysi on laadittu huhtikuussa 2025.