TVK:n ennuste: Työtapaturmien määrä kasvaa 2024 ja työpaikkatapaturmien taajuus pysyy aiemmalla tasolla

TVK:n ennusteen mukaan vuonna 2024 palkansaajille sattuu yhteensä 114 000 työtapaturmaa, joista 90 000 on työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus on noin 25 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti. Työpaikkatapaturmien määrä pysyy noin vuoden 2023 tasolla ja työmatkatapaturmia sattuu enemmän kuin vuonna 2023, johtuen alkuvuoden lumisuudesta ja liukkausolosuhteista.

Ennakkotietojen perusteella työtapaturmien lukumäärä kasvoi vuoden 2024 kahdeksan ensimmäisen kuukauden jaksolla verrattuna 2023 vastaavaan ajanjaksoon. Talousennusteiden avulla arvioitu 2024 koko vuoden lukumäärämuutos on vähäistä, mutta alkuvuoden työtuntien lisääntyminen etenkin sote-aloilla on jo merkittävää. Sää on Ilmatieteen laitoksen pitkän ennusteen mukaan loppuvuonna todennäköisesti keskimääräistä lämpimämpää, mutta alkuvuoden korkeat vahinkomäärät nostavat koko vuoden lukumääriä. On siis todennäköistä, että sekä työpaikka- että työmatkatapaturmien lukumäärät nousevat niukasti edellisvuodesta. Vuonna 2024 palkansaajille sattuu ennusteen mukaan työtapaturmia noin 114 000. Työtapaturmien määrä kasvaa noin 2 % vuodesta 2023, jolloin työtapaturmia sattui yhteensä 111 723. Ennusteen laadinnassa on käytetty vakuutusyhtiöistä kerättävää kuukausittain päivitettävää pikatilastoa(Avaa uuden ikkunan). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Työtapaturmat lisääntyvät vuonna 2024
Kuva 1: Palkansaajien työtapaturmat vuosina 2005–2024 ja ennuste vuodelle 2024.

Työpaikkatapaturmien määrä pysyy ennallaan

Työpaikkatapaturmien lukumäärään vaikuttaa talouden suhdanne. Vuonna 2023 palkansaajien työpaikkatapaturmia sattui yhteensä 89 493, vuoden 2024 vastaavan lukumäärän ennustetaan olevan 90 000 (muutos 0,6 %, kuva 2). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Työpaikkatapaturmien määrä pysyy ennusteen pyöristystarkkuuden rajoissa ennallaan
Kuva 2: Palkansaajien työpaikkatapaturmat vuosina 2005-2023 ja ennuste vuodelle 2024.

Työpaikkatapaturmien taajuustaso pysyy ennallaan

Vuonna 2024 työpaikkatapaturmien määrä nousee. Palkansaajien tehtyjen työtuntien määrä alkuvuonna 2024 myös nousi melkein samassa suhteessa. Loppuvuoden 2024 työtuntien lukumäärän voi olettaa muuttuvan vain hyvin vähän, vaikka muutamalla yksittäisellä päätoimialalla tapahtuisi nopeita ja jyrkkiäkin muutoksia. Vuonna 2023 palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus oli 25,2 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden ja vuonna 2024 taajuuden arvioidaan pysyvän tasolla 25 (kuva 3). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Kaikille toimialoille laskettu työpaikkatapaturmien taajuus muuttuu hitaasti
Kuva 3: Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus 2005-2023 sekä ennuste vuodelle 2024. (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä tuntia)

Työmatkatapaturmien määrä kasvaa

Sää vaikuttaa merkittävästi työmatkatapaturmien lukumääriin. Kuluvan vuoden ennusteen laadinnan kannalta merkitystä on erityisesti eteläisen Suomen säällä ja ensimmäisten liukkaiden kelien ajoittumisella vuodenvaihteen molemmin puolin. Vuonna 2023 palkansaajien työmatkatapaturmia sattui yhteensä 22230 ja vuonna 2024 ennusteen mukaan työmatkatapaturmia sattuu noin 24000 (muutos 8 %, kuva 4). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Työmatkatapaturmien lukumäärässä on etenkin liukkaudesta johtuvaa vaihtelua
Kuva 4: Palkansaajien työmatkatapaturmat vuosina 2005-2023 ja ennuste vuodelle 2024.

Mihin suuntaan talous ohjaa tilastoja loppuvuodesta 2024?

Työttömyys on uutisoinnin perusteella kasvussa. Investointien kääntyminen laskuun todennäköisesti hidastaa samalla myös työolojen teknistä kehitystä, joka etenkin teollisilla toimialoilla ja rakentamisessa on osaltaan vaikuttanut työpaikkatapaturmien taajuuksien pitkäaikaisen laskevan trendin taustalla. Toisaalta samaan aikaan etenkin sote-aloilla työn määrä lisääntyy ja tapaturmataajuudet ovat nousseet huomattavasti keskimääräistä tasoa korkeammiksi jo aiempina vuosina. On todennäköistä, että jatkossa palvelualojen merkitys työtapaturmatilastossa kasvaa ja samalla liikkumistapaturmien osuus korvatuista tapaturmista nousee yhä.

Ennustemallit tarkentuisivat jos syötetiedot saataisiin tarkempina ja pidempinä aikasarjoina

Tänä vuonna ennusteen laatimisessa käytettiin pikatilastoon perustuvan ennusteen laatimisen lisäksi myös kahta eri neuroverkkopohjaista aikasarjan ennustemallia, LSTM-mallia ja GRU-mallia. Ennustemalleilla arvioitiin työpaikkatapaturmien kokonaismäärien kehitystä (kuva 5). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Ennustemallit pääsevät lukumäärän ennustamisessa lähelle pikatilastoa, mutta kuukausiprofiili on erilainen
Kuva 5: Palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärän ennusteet vuoden 2024 kuukausille pikatilaston perusteella ennustettuna, GRU-mallilla ja LSTM-mallilla.

Saadut kokemukset osoittavat, että ennustemalli tarvitsee pitkiä aikasarjoja toimiakseen luotettavasti. Käytännössä lähes tarpeeksi arvopisteitä saadaan kuukausittaisella taustamuuttujadatalla.

Lisätietoja: Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi

Aikasarjamalleista: Henrik Grönblom, henrik.gronblom@vakuutuskeskus.fi

Tapaturmavakuutuskeskus, TVK. Tässä analyysiraportissa esitetään analyysin laatijoiden näkemys aiheesta.

Analyysi on laadittu elo-syyskuussa 2024.

Analyysissa esitettyjen kuvaajien tietosisältö löytyy Työtapaturmatiedosta julkaisun yhteydestä (Excel)