Tässä kirjoituksessa tarkastellaan kuljetuksessa ja varastoinnissa vuonna 2023 sattuneita työtapaturmia ja tapaturmakehitystä viimeisten vuosien aikana. Kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialalla sattui vuonna 2023 palkansaajille yhteensä 6161 työpaikkatapaturmaa. Tapaturmien määrä väheni noin 4 % edellisvuodesta. Toimialan työpaikkatapaturmien taajuus oli 35,4 vuonna 2023, kun se vuonna 2022 oli 36. Tapaturmataajuus on kehittynyt kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla viimeisinä vuosina hyvin samansuuntaisesti kuin kaikkien toimialojen yhteistaajuus.
Asiantuntija pohtii
TVK:n asiantuntijat käsittelevät erilaisia ajankohtaisia teemoja Asiantuntija pohtii -kirjoituksissa. Tähän kokonaisuuteen on koottu kaikki kirjoitukset.
Julkaisut sivulla 1
Elina Holmas 12.8.2024 Kirjoituksessa käsittelen tuomioistuimien viimeaikaisia ratkaisuja, joissa on ollut kyse työsopimuslain mukaisten työsuhteen tunnusmerkkien arvioinnista ruokalähettien tekemässä ruoankuljetustyössä ja siitä, sovelletaanko ruokalähetin tekemään työhön työsopimuslakia ja sen myötä sopimussuhteeseen työnantajalle erilaisia velvoitteita asettavia muita lakeja kuten työtapaturma- ja ammattitautilakia, työntekijän eläkelakia tai työaikalakia. Vakuutusoikeuden 21.5.2024 antama päätös koski TVK:n TyTAL 7 §:n nojalla 23.6.2021 antamaa lain soveltamisalaratkaisua. Kirjoituksessa tarkastelen erityisesti kahta työsuhteen tunnusmerkkiä – henkilökohtainen sitoutuminen työsuoritukseen ja työnantajan johto- ja valvontaoikeus - sekä kokonaisarvioinnin tekemistä. Kirjoituksessa pohdin myös, mitä EU:n alustatyötä koskevan direktiivin perusteluista ja artikloista on luettavissa alustatyötä tekevän henkilön kuten ruokalähetin oikeudellisen aseman määrittämiseksi.
Teollisten toimialojen työpaikkatapaturmien taajuus on laskenut jo pitkään ja taajuuden laskutrendi jatkuu yhä. Kun vuonna 2005 teollisuuden päätoimialan työpaikkatapaturmien taajuus oli 44,6 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, oli se vuonna 2023 enää 23,5, mikä on lähellä kaikkien toimialojen yhteistaajuutta. Tilastoihin pääset tutustumaan Pakki-sovelluksen avulla, siihen annetaan käyttövinkkejä tässä ohessa.
Vuosi 2023 oli rakennusalalla haasteellinen, joka heijastui myös työtapaturmien määrään ja laatuun. Tässä asiantuntija pohtii - kirjoituksessa tarkastellaan vuonna 2023 rakennusalalla sattuneita työtapaturmia ja niiden muutoksia viime vuosien aikana.
Mari Karttunen 21.5.2024 Kirjoituksessa käsitellään liikennevakuutuslain 1.6.2024 voimaan tulevien uudistusten vaikutusta työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisten vapaaehtoisten vakuutusten korvauskäsittelyyn.
Mieti ensin, miksi lasket tapaturmataajuuden? Kokoa sitten ne tiedot, jotka saat helposti. Jos tapaturmia on vain yksittäisiä, ei taajuustasokaan ole kovin vakaa. Taajuus on melko isojen kokonaisuuksien mittari. Tapaturmien ennaltaehkäisy ja toistumisen estäminen on aina ensisijaista taajuustason laskentaan nähden. Tee laskenta mahdollisimman laajana.
Elina Holmas 26.3.2024 Kirjoituksessa käsitellään vakuutuksenottajana olevan työnantajan oikeutta saada työtapaturmassa vahingoittunutta työntekijää koskevaa salassa pidettävää korvaustietoa vakuutusmaksun tarkastamista tai talous- ja henkilöstöhallintoaan varten. Kirjoituksessa kerrotaan, mitä vakuutusmaksun tarkastamisella tarkoitetaan, mitä tietoja vakuutusyhtiö saa tai ei saa luovuttaa työnantajalle vakuutusmaksun tarkastamiseksi ja mikä yhteys luovutettavilla tiedoilla on työnantajalle annettavan korvauspäätöksen tietosisältöön.
Asiantuntija pohtii: Työntekijäin ryhmähenkivakuutus tuo turvaa, mutta tunnetaanko sitä riittävästi?
JulkaistuKirjoitus käsittelee työntekijäin ryhmähenkivakuutusta, jonka hallintoa ja korvaustoimintaa hoidetaan Tapaturmavakuutuskeskuksessa. Kirjoituksessa tarkastellaan työntekijäin ryhmähenkivakuutusta työnantajan näkökulmasta ja pohditaan vakuutusturvan tunnettuutta yleisesti. Kirjoitus sisältää myös perustietoja työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta.
Työmatkatapaturmien lukumäärät ovat vaihdelleet suuresti viime vuosina. Vuonna 2022 työmatkatapaturmia sattui suunnilleen saman verran kuin koronaa edeltävänä vuonna 2019. Etä- ja hybridityön osuus on kuitenkin samaan aikaan kasvanut. Tässä kirjoituksessa pohdimme, näkyykö kotoa ainakin osin tehtävän työn yleistyminen työmatkatapaturmakehityksessä. Tarkastelemme myös sitä, miten paljon sähköpotkulautoihin liittyviä onnettomuuksia sattuu työmatkoilla ja millaisia nämä tapaturmat tyypillisesti ovat.
Elina Holmas 15.11.2023 Kirjoituksessa kerrotaan, miten ei-työsuhteiset ns. erityisryhmään kuuluvat henkilöt kuten omaishoitajat tai kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat henkilöt vakuutetaan työtapaturman ja ammattitaudin varalta työtapaturma- ja ammattitautijärjestelmässä. Kirjoituksessa kerrotaan, miksi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaista vakuutusta käytetään tällaisten ei-työsuhteisten henkilöiden vakuuttamiseen, mikä on vakuuttamisen tausta ja historia sekä arvioidaan toimeenpanon nykytilaa.