Teollisuudessa työpaikkatapaturmien määrä edellisvuoden tasolla
Työpaikkatapaturmien lukumäärä teollisuudessa pysyi samalla tasolla vuosina 2023 ja 2024, mutta työmatkatapaturmia sattui vuonna 2024 edellisvuotta enemmän. Teollisuudessa sattuneista työpaikkatapaturmista yleisimpiä ovat sormitapaturmat. Vakavat, yli 30 päivän työkyvyttömyyteen johtaneet työpaikkatapaturmat ovat vähentyneet.
Tässä analyysissä tarkastellaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta korvattujen teollisuuden päätoimialan työpaikkatapaturmien määrän ja taajuuden kehitystä. Tarkastelun pääpaino on palkansaajien työpaikkatapaturmissa. Vuoden 2024 osalta lukumäärät tarkentuvat vielä syksyn 2025 aikana tilastoaineiston kypsyessä. Tässä analyysissä ne on arvioitu lopulliseen tasoon käyttäen tilastohistorian avulla määritettyä tilastoitumisviiveen kompensaatiokerrointa. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Tapaturmataajuus kaikkien toimialojen yhteistaajuutta alhaisempi
Työpaikkatapaturmia sattui vuonna 2024 teollisuudessa noin 11 800, kun edellisvuonna määrä oli 11 925. Työpaikkatapaturmien lukumäärä on ollut laskusuuntainen jo vuodesta 2017 (kuva 1). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Itsensä vakuuttaneille yrittäjille sattui teollisuuden päätoimialalla vuonna 2024 yhteensä 400 työpaikkatapaturmaa, kun vuotta aiemmin niitä sattui 454.
Työpaikkatapaturmien taajuus teollisuudessa näyttäisi vakiintuvan tasolle 23 työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia (kuva 2). Teollisuuden työpaikkatapaturmien taajuustaso oli vuonna 2024 noin 23,3 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden, kun se vuonna 2023 oli 23. Teollisuuden taajuus oli kaikkien toimialojen yhteistaajuutta alhaisempi (vuonna 2024 noin 25,5 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Eniten sormivammoja esineitä käsiteltäessä
Työpaikkatapaturmista sattui 65 % tehtaissa, tuotantotiloissa tai työpajoissa. Erilaisilla huoltoalueilla sattui noin 8 % työpaikkatapaturmista, erilaisilla työmailla 6 % ja varastointi- sekä lastaus- ja purkupaikoilla noin 5 % työpaikkatapaturmista (kuva 3). Työpaikkatapaturmista noin 94 % sattui työnteon yhteydessä. Kaikista teollisuuden vuoden 2024 työpaikkatapaturmista 5 % oli työliikekipeytymisiä. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Yleisimmin työpaikkatapaturmissa vahingoittui yläraajat, erityisesti sormet (kuva 4). Sormitapaturmia oli noin 20 % vuoden 2024 työpaikkatapaturmista, silmätapaturmia noin 10 % ja 4 % selän alueen loukkaantumisia. 35 % teollisuudessa vuonna 2024 sattuneista sormivammoista oli esineiden aiheuttamia, käsityökalut ja konevoimaiset käsityökalut yhteensä aiheuttivat sormivammoista 26 %. Teollisuudessa vuonna 2024 sattuneista sormivammoista miehille sattui 83 %. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Eniten vuonna 2024 työpaikkatapaturmia sattui, kun työntekijä käsitteli esineitä (osuus 30 %), liikkui (24 %), käytti käsikäyttöisiä työkaluja (16 %) tai kantoi/nosti jotain käsivoimin (11 %) (Kuva 5). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Vakavia työpaikkatapaturmia yhä vähemmän
Uusimmat vertailukelpoiset tiedot työkyvyttömyyksien kestosta ovat vuodelta 2023. Viimeisen 20 vuoden aikana vakavien työpaikkatapaturmien määrä teollisuudessa on puolittunut (kuva 6). Vuonna 2023 yli 30 päivän työkyvyttömyyteen johtaneita työpaikkatapaturmia sattui 806 kpl. Samalla myös vakavien työpaikkatapaturmien osuus kaikista työpaikkatapaturmista teollisuudessa on pienentynyt; vuonna 2004 työpaikkatapaturmista 7,7 % johti yli kuukauden työkyvyttömyyteen ja vuonna 2023 osuus oli noin 6,8 %. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Vakavia työpaikkatapaturmia edeltänyt työntekijän työsuoritus oli yleisimmin liikkuminen, esineiden käsitteleminen, käsikäyttöisillä työkaluilla työskentely tai koneen käyttäminen (kuva 7). Liikkumisesta johtuvissa tapaturmissa loukkaantui yleisimmin ylä- tai alaraajan osat. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Teollisuuden palkansaajille sattui vuonna 2024 noin 2 400 työmatkatapaturmaa
Vuonna 2024 sattui työmatkatapaturmia kaikilla aloilla yhteensä noin 10 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvun taustalla on etenkin sään ja liukkauden vaikutus. Myös teollisuuden päätoimialalla työmatkatapaturmien määrä kasvoi, jopa noin 11 % verrattuna vuotta aiempaan. Kasvua on etenkin jalan ja pyörällä sattuneissa työmatkatapaturmissa (kuva 8). Liukkauden lisäksi kasvua voi selittää lisääntynyt työmatkapyöräily. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.
Tarkemmat tiedot Työtapaturmatiedon tilastoupotuksesta ja Pakki-sovelluksesta
Teollisuuden toimialat eroavat toisistaan prosessien, työmenetelmien, työympäristöjen ja siten myös työpaikkatapaturmien jakaumien ja taajuustasojen osalta merkittävästi. Tarkempia tietoja teollisuuden toimialojen tilastoista alakohtaisesti löytyy Työtapaturmatiedossa analyysijulkaisun yhteydessä sivun lopussa olevasta tilastoupotuksesta sekä Pakki -tilastosovelluksesta.
Lisätietoja:
Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi
Marja Kaari, marja.kaari@tvk.fi
Tapaturmavakuutuskeskus, TVK
Tässä analyysiraportissa esitetään analyysin laatijoiden näkemys aiheesta. Analyysi on laadittu kesäkuussa 2025.Julkaisun graafeissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä Työtapaturmatiedosta.