Asiantuntija pohtii: Työpaikkatapaturmat hyvinvointialueilla vuonna 2023
Hyvinvointialueiden työtapaturmatiedot on nyt ensimmäistä kertaa saatu eroteltua kuntasektorista Tilastokeskuksen sektoritiedon avulla. Sellaisilla työnantajilla, joiden y-tunnus linkittyi hyvinvointialueiden sektoriin, sattui vuonna 2023 yhteensä 7142 palkansaajien työpaikkatapaturmaa. Kirjoituksen lopussa on myös pikaohje uusien rajausten tekemiseen Pakki-sovelluksessa.
Vuonna 2023 aloittaneiden hyvinvointialueiden työtapaturmat ovat TVK:n tilastoissa olleet tähän asti erottamaton osa Kuntasektori -päätoimialaa, mikä on vaikeuttanut paitsi niiden erikseen analysointia, myös hyvinvointialueilla sattuneiden työtapaturmien vertailua vastaavissa töissä sattuneisiin vahinkoihin yksityisellä terveys- ja sosiaalipalvelualalla. Nyt uudella vuoden 2023 sektoritiedolla saadaan eriteltyä hyvinvointialueet ja kuntasektori toisistaan y-tunnuksittain.
Eniten työtapaturmia hyvinvointialueilla vuonna 2023 sattui lähihoitajille
Eniten työpaikkatapaturmia hyvinvointialueilla sattui lähihoitajille (37 %), toiseksi eniten sairaanhoitajille ja kätilöille (26 %, jonka lisäksi sairaankuljetuksen ensihoitajille noin 2 %) ja kolmanneksi eniten työpaikkatapaturmia sattui sosiaalialan ohjaajille ja neuvojille (7 % ja jonka lisäksi 2 % sosiaalialan eritysasiantuntujoille). Toimisto- ja laitossiivoojille sattui noin 5 % työpaikkatapaturmista ja palomiehille noin 3%.
Yleisimmät työsuoritukset ennen vahingoittumista olivat:
- henkilön liikkuminen (42 %),
- esineiden käsitteleminen (19 %) ja
- käsivoimin nostaminen tai siirtäminen (15 %).
Yleisimmät poikkeamat puolestaan olivat:
- liukastuminen, horjahtaminen tai kaatuminen (24 %),
- äkillinen fyysinen kuormittuminen (18 %) tai
- väkivalta, järkyttävä tilanne ja poikkeava läsnäolo (16 %).
Vahingoittumista edeltävänä poikkeamana myös erilaisiin esineisiin, ml. terävät esineet, osuminen tai kolhiminen oli osuudeltaan melkein 16 %.
Havaitut haasteet sektoritiedon tulkinnassa
Sektoritiedon lähde on Tilastokeskus ja saimme käyttöön tiedot jaottelua varten vasta vuodelle 2023. Heti aineiston testausvaiheessa havaittiin, että Helsinki ei jakaudu täysin tämän luokittelun mukaisesti vaan jää kokonaan osaksi kuntasektoria. Samoin Ahvenanmaan osalta tiedot näyttävät menevän yhä osaksi kuntasektoria. Pelkät hyvinvointivointialueet eivät yksin muodosta hyvinvointialueiden sektoria, vaan siihen kuuluu esim. hyvinvointialueiden ainakin osin omistamia kiinteistöyhtiöitä, laboratorioita, tekstiilihuoltoa ja IT-toimintoja, joiden työtapaturmat myös jakautuvat eri päätoimialoille, huolimatta siitä että ne sektoritiedoltaan ovat osa hyvinvointialuieiden sektoria.
Pikaohje kuntien ja hyvinvointialueiden erottelemiseen työtapaturmatilastosta Pakki-sovelluksessa
Asiantuntijat voivat tehdä itse rajauksia tilastoaineistoon Pakki-sovelluksella(Avaa uuden ikkunan). Kuntien, hyvinvointialueiden, valtion ja yksityisten tiedot vuodelle 2023 erotteleva muuttuja on nimeltään ”Sektori”. Se on käytettävissä vapaaseen rajaukseen alilehdillä ”Työpaikkatapaturmat” ja ”Työpaikkatapaturmien taulukointi”.
Valitse käyttöliittymästä esim. alilehdeltä "Työpaikkatapaturmat":
- vapaa rajaus -painikkeella ja siihen
- hae alasvetovalikosta muuttujaksi ”Sektori” ja
- ruksaa sitten halutut luokat mukaan rajaukseen, esim. ”Hyvinvointialue”.
Kun rajaat kunnat tai hyvinvointialueet Sektori-muuttujalla, ei ole tarpeen rajata samanaikaisesti toimialaa.
Kiitokset TVK:n Tilastoyksikköön Jussi Laatuselle aineistojen muodostustyöstä ja siihen liittyvästä taustoituksesta.
Lisätietoja:
Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi
Marja Kaari, marja.kaari@tvk.fi
Jussi Laatunen, jussi.laatunen@tvk.fi
Tapaturmavakuutuskeskus, TVK