Työtapaturmien lukumäärä kasvoi ja taajuustaso nousi vuonna 2024

Vuonna 2024 sattui palkansaajille yhteensä 115 000 työtapaturmaa, joista 91 000 oli työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärä nousi edellisvuodesta 4 % ja työmatkatapaturmien lukumäärä jopa noin 10 %. Työpaikkatapaturmien taajuustaso oli noin 25,4.

Työtapaturmien määrä nousi 5%, työpaikkatapaturmien 4%, työmatkatapaturmien 10 %
Kuva 1: Avainluvut 2024. Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Tässä analyysissä tarkastellaan vuosien 2015—2024 työtapaturmatilannetta. Työtapaturmien kokonaismäärien ja tapaturmataajuuksien lisäksi tarkastellaan vahinkojen toimiala-, ammattiluokka-, poikkeama-, ikä- ja maakuntajakaumia. Lopuksi tarkastellaan vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneiden yrittäjien työtapaturmia.

Julkaisussa käytetään vuoden 2024 tapaturmien osalta lopulliseen tasoon arvioituja ja pyöristettyjä estimaatteja. Nyt esitetyt tiedot tarkentuvat vielä aineiston kypsymisen myötä. Analyysin kuvissa esitetyt luvut löytyvät myös julkaisun taulukkoliitteestä.

Työpaikkatapaturmissa ja työmatkatapaturmissa nousua

Vuonna 2024 sattui palkansaajille yhteensä 115 000 työtapaturmaa, joista 91 000 oli työpaikkatapaturmia ja 24 000 kodin ja työpaikan välisillä matkoilla sattuneita työmatkatapaturmia. Työpaikkatapaturmien kokonaismäärät ovat olleet melko vakaita vuoden 2021 jälkeen. Työmatkatapaturmissa vuosittainen vaihtelu on ollut suurempaa, sillä työmatkatapaturmien määrään vaikuttaa suuresti liukkausolosuhteiden vaihtelu. Palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärä nousi edellisvuodesta 4 % ja työmatkatapaturmien lukumäärä jopa noin 10 % (kuva 2). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Työtapaturmien määrä on noussut vuonna 2024 edellisvuoteen verrattuna
Kuva 2: Palkansaajien työtapaturmien lukumäärät vuosina 2015—2024.

Vuoden 2024 lukumäärämuutoksen taustalla on alkuvuoden liukkauden ja runsaslumisen kevään lisäksi myös kuntasektorin ja hyvinvointialueiden sekä yksityisen terveys- ja sosiaalipalvelualan työpaikkatapaturmien lisääntyminen. Erilaisissa oppilaitoksissa ja päiväkodeissa sattuneet työpaikkatapaturmat lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna yli tuhannella, samoin hoitolaitoksissa sattui yli tuhat työpaikkatapaturmaa edellisvuotta enemmän. Palkansaajien kaikkien toimialojen työpaikkatapaturmien taajuustaso oli vuonna 2024 noin 25,4 työpaikkatapaturmaa tehtyä miljoonaa työtuntia kohti. Taajuus oli vuonna 2023 tasolla 24,6 ja on ollut melko vakaa vuodesta 2020 asti (kuva 3). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus kääntyi nousuun vuonna 2024
Kuva 3: Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus vuosina 2015—2024 (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia)

Työpaikkatapaturmien määrät ja taajuudet nousivat kuntasektorilla ja yksityisillä terveys- ja sosiaalipalvelualoilla

Työpaikkatapaturmien lukumäärän ja taajuuden päätoimialatarkastelussa havaitaan erisuuntaista kehitystä eri toimialoilla. Vuonna 2024 työpaikkatapaturmien lukumäärät laskivat teollisuuden, rakentamisen sekä hallinto- ja tukipalveluiden päätoimialoilla. Kuntasektorilla, joihin tässä aineistossa vielä kuuluvat myös hyvinvointialueet, sekä yksityisillä terveys- ja sosiaalipalvelualoilla lukumäärät ja taajuudet nousivat, kun taas useilla merkittävillä päätoimialoilla taajuudet pysyivät aiemmalla tasolla (kuva 4 ja kuva 5). Kevään ja kesän aikana julkaistavissa toimialakohtaisissa analyyseissä kerrotaan tarkemmin eri alojen työpaikkatapaturmien ominaispiirteistä. Graafeissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Merkittävn kasvu työpaikkatapaturmien lukumäärässä on ollut kuntasektorilla (ml. Hyvinvointialueet)
Kuva 4: Palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärät valituilla päätoimialoilla.
Useimmilla merkittävimmillä päätoimialoilla taajuudet kääntyivät nousuun vuonna 2024
Kuva 5: Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuudet valituilla päätoimialoilla (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia).

Yli puolet työpaikkatapaturmista sattuu johdon, asiantuntija-, toimistotyö-, palvelu- tai myyntityön ammateissa

Vuonna 2024 noin 27 % palkansaajien työpaikkatapaturmista sattui palvelu- ja myyntityön ammateissa. Johdon, asiantuntijatyön, toimisto- ja asiakaspalvelutyön ammateissa sattui yhteensä tapaturmista noin 26 %. Korkeimmat työpaikkatapaturmien taajuudet olivat rakennus-, korjaus- ja valmistustyön ammateissa (kuvat 6 ja 7). Eniten työpaikkatapaturmat lisääntyivät sosiaalialan, terveydenhuollon, hoivapalveluiden sekä opetus- ja kasvatustöiden ammateissa. Graafeissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Eniten palkansaajien työpaikkatapaturmia 2024 sattui palvelu- ja myyntityön ammattilaisille.
Kuva 6: Palkansaajien työpaikkatapaturmien osuudet pääammattiluokittain vuonna 2024 (%).
Korkeimmat työpaikkatapaturmien taajuudet ovat rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöillä
Kuva 7: Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuudet pääammattiluokittain vuonna 2024 (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia).

Vuoden 2024 työpaikkatapaturmien ikäryhmittäinen tarkastelu osoittaa, että korkeimmat taajuudet ovat edelleen nuorilla työntekijöillä (kuva 8). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Korkein työpaikkatapaturmien taajuustaso on alle 25-vuotiailla palkansaajilla
Kuva 8: Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuudet eri ikäryhmissä vuonna 2024 (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia).

Vahingoittumista edeltää usein liukastuminen, horjahtaminen tai kompastuminen

Palkansaajien vuoden 2024 työpaikkatapaturmista noin 23 % liittyi liukastumiseen, horjahtamiseen tai kompastumiseen ja noin 16 % erilaisiin esineisiin osumiseen tai kolhimiseen. Erilaisia fyysisiä kuormittumisia oli noin 12 % (kuva 9). Huomionarvoista poikkeaman mukaisessa tarkastelussa on erityisesti erilaisten väkivaltaan liittyvien työpaikkatapaturmien määrän kasvu; vuonna 2023 väkivallan, järkyttävän tilanteen tai poikkeavan läsnäolon työpaikkatapaturmia tilastoitiin 6 274 ja vuonna 2024 lähes 7 700. Valtaosa tästä tapaturmien lisäyksestä oli kuntasektorilla, ml. hyvinvointialueet, sekä yksityisillä sosiaalihuollon laitospalveluiden toimialalla. Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Yleisimmät vahingoittumista edeltäneet poikkeamat ovat liittyneet kaatumiseen tai esineisiin osumiseen.
Kuva 9: Palkansaajien työpaikkatapaturmien osuudet poikkeaman mukaan vuonna 2024 (%).

Maakuntien työpaikkatapaturmien taajuuksissa suurta vaihtelua

Työpaikkatapaturmien taajuuksiin maakunnissa vaikuttaa paitsi elinkeinorakenteen erot, myös vuotuiset säävaihtelut. Vaihteluväli maakunnittain on suhteessa suurta, matalin taajuus vuonna 2024 oli Pohjanmaalla (kuva 10). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Työpaikkatapaturmien taajuustasot vaihtelivat maakunnittain välillä 19-32 tapaturmaa  miljoona työtuntia
Kuva 10. Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuudet 2024 maakunnittain. Yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia.

Työmatkatapaturmia sattui paljon varsinkin alkuvuodesta 2024

Palkansaajille sattuneiden työmatkatapaturmien määrä nousi noin 10 % vuoden 2023 lukumäärästä. Tämänhetkisen arvion perusteella merkittävä osa tästä kasvusta tuli vuoden 2024 tammi-huhtikuun ajalta. Etelä-Suomessa lumet sulivat kevättalvella ja keväällä satoi vielä uudelleen runsaasti uutta lunta, joten sulamisliukkausjaksoja oli kaksi.

Palkansaajien työmatkatapaturmista noin 80 % oli kaatumisia, noin 8 % ajoneuvon kanssa törmäämisiä ja noin 4 % ajoneuvon ulosajoja tai kaatumisia. Suurin osa työmatkatapaturmista sattui kävellessä tai polkupyörällä ajaessa (kuva 11). Koska työmatkatapaturmien lukumäärät painottuvat vahvasti vuoden alku- ja loppuneljännekseen, on tilastoitumisviivettä kompensoivan tilastohistoriasta lasketun kertoimen aiheuttama epävarmuus suhteessa suurempi kuin työpaikkatapaturmien lukumäärissä. Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Eniten työmatkatapaturmia sattuu jalan tai polkupyörällä työmatkoja liikuttaessa
Kuva 11: Palkansaajien työmatkatapaturmat liikkumistavoittain vuonna 2024

Yrittäjien työtapaturmien määrät kääntyivät nousuun

Vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneille yrittäjille sattui vuonna 2024 yhteensä 5 900 työtapaturmaa, joista 5 340 oli työpaikkatapaturmia ja 560 sattui kodin ja työpaikan välisillä matkoilla. Yrittäjien työpaikkatapaturmien määrät ovat laskeneet pitkään, mutta nyt lukumäärät ovat kääntyneet nousuun (kuva 12). Graafissa esitetyt luvut löytyvät taulukkoliitteestä.

Yrittäjien työtapaturmat ovat lisääntyneet vuonna 2024 edellisvuoteen verrattuna
Kuva 12: Vapaaehtoisesti itsensä vakuuttaneiden yrittäjien työtapaturmat.

Työtapaturmia voi taulukoida tarkemmin Pakki-sovelluksella.(Avaa uuden ikkunan)

Lisätietoja:

Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi

Marja Kaari, marja.kaari@tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus, TVK

Tässä analyysiraportissa esitetään analyysin laatijoiden näkemys aiheesta.

Analyysi on laadittu helmikuussa 2025.