Työturvallisuus henkilöstövuokrauksessa
Vuokratyö tarjoaa joustavan tavan saada työvoimaa, mutta vuokratyöntekijöiden työtapaturmariski on korkeampi kuin useilla muilla toimialoilla. Tutkimus osoittaa, että vastuu työturvallisuudesta on jakautunut epäselvästi henkilöstövuokrausyrityksen ja asiakasyrityksen välillä, eikä koulutukseen panosteta riittävästi. Tuloksia voidaan hyödyntää vuokratyön henkilöstöjohtamisessa työturvallisuuden parantamiseksi.
Tämä julkaisu perustuu Oulun Yliopiston opiskelija Julia Korpelan tekemään diplomityöhön, joka käsittelee työturvallisuutta henkilöstövuokrauksessa.
Tiivistelmä
Vuokratyö, jossa asiakasyritys on vuokrannut työvoimaa käyttöönsä henkilöstövuokrausyritykseltä, mahdollistaa asiakasyritykselle työvoiman saamisen joustavasti senhetkisen tarpeen mukaan. Vuokratyöntekijöiden keskuudessa työtapaturmariski on kuitenkin korkeampi kuin muilla toimialoilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia syitä vuokratyöntekijöiden kohonneeseen työtapaturmariskiin ja antaa suosituksia vuokratyöntekijöiden työturvallisuuden parantamiseen.
Tutkimus suoritettiin kaksivaiheisena tutkimuksena. Ensimmäinen vaihe toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Toinen vaihe sisälsi Tapaturmavakuutuskeskuksen tietokantaan ja Tilastokeskukselta tilattuun dataan kohdentuneen data-analyysin koskien vuokratyöntekijöille sattuneita työtapaturmia.
Vuokratyöntekijöiden korkeamman työtapaturmariskin taustalta löytyi useita eri tekijöitä. Vastuu vuokratyöntekijän työturvallisuudesta on jakautunut henkilöstövuokrausyrityksen ja asiakasyrityksen kesken eivätkä vastuualueet ole selvät. Vuokratyöntekijöiden työturvallisuuskoulutukseen ja työkohtaiseen perehdytykseen ei panosteta samalla tavalla kuin vakituisten työntekijöiden kohdalla. Vuokratyössä työn jatkuvuudesta ei ole varmuutta, mikä saa vuokratyöntekijät ottamaan vastaan riskialttiimpia työtehtäviä. Epävarmuus työn jatkuvuudesta vaikuttaa myös vuokratyöntekijöiden raportointikäyttäytymiseen.
Vuokratyöntekijöille sattuneista työtapaturmista suurin osa sattui nuorille miehille. Miesten osuus vuokratyöntekijöistä on naisia korkeampi, mutta ero ei riittänyt selittämään eroja tapaturmaluvuissa. Miehet työskentelevät naisia riskialttiimmilla aloilla, kuten rakentamisessa ja teollisuudessa. Iän noustessa työtapaturmien määrä väheni, mutta työtapaturmat muuttivat vakavammiksi.
Vuokratyöntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi on kiinnitettävä huomioita erityisesti vuokratyöntekijöiden työturvallisuuden jatkuvaan arviointiin ja vastuualueiden selventämiseen henkilöstövuokrausyrityksen ja asiakasyrityksen välillä. Lisäksi on panostettava vuokratyöntekijöiden saamaan työturvallisuuskoulutukseen ja perehdytykseen ja etsittävä keinoja alentaa raportointikynnystä, mikä mahdollistaa vuokratyöntekijöiden työturvallisuuden epäkohtiin puuttumiseen ajoissa ja työtapaturmien ennaltaehkäisyn. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää laaja-alaisesti vuokratyön henkilöstöjohtamisessa vuokratyöntekijöiden työturvallisuuden parantamiseksi.
Asiasanat: tilapäinen työvoima, työtapaturmat, työturvallisuus, vuokratyö