Työpaikkatapaturmien taajuus nousi yksityisillä terveys- ja sosiaalipalvelutoimialoilla

Yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelujen päätoimialalla sattui palkansaajille vuonna 2023 yhteensä 6 498 työpaikkatapaturmaa, mikä on eniten koko tarkastelujakson 2016-2023 aikana. Työpaikkatapaturmien taajuus nousi yksityisellä terveys- ja sosiaalipalvelujen päätoimialalla yhä jyrkästi. Terveys- ja sosiaalipalvelujen töissä kaatumiset, kantaminen ja nostaminen sekä väkivalta korostuvat työtapaturmatilastossa. Yhteensä sote-alalla sattui viime vuonna 13 602 työpaikkatapaturmaa, kun mukaan lasketaan myös julkisen alan sote-ammattilaisten työtapaturmat.

Tässä analyysissä tarkastellaan yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden työtapaturmia. Sosiaali- ja terveysalalla työpaikkatapaturmien määrän kehitys on muista merkittävistä päätoimialoista poiketen ollut jo pidempään noususuuntaista. Työtapaturmatilaston avulla ei yksinään pystytä selvittämään tai näkemään muutoksen juurisyitä, mutta tilastotieto auttaa tunnistamaan ongelman ja kohdentamaan toimia tilanteen korjaamiseksi.

Analyysissä aineistona ovat palkansaajille sattuneet työpaikkatapaturmat sattumisvuosina 2016-2023. Yksityisen terveys- ja sosiaalipalvelualan työpaikkatapaturmissa on mukana kaikki päätoimialan vahingot, ammattiluokasta riippumatta. Taajuuksien laskennassa on käytetty Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen työtuntitietoja. Hyvinvointialueiden soteammattilaisten työtapaturmia on käsitelty tarkemmin erillisessä analyysissä (Huom, joka julkaistaan erikseen vasta tämän analyysin jälkeen).

Yksityisellä terveys- ja sosiaalipalveluiden päätoimialalla sekä työpaikkatapaturmien määrät että taajuudet nousivat vuonna 2023 (kuva 1 ja kuva 2). Korvattujen työpaikkatapaturmien lukumäärä oli tarkastelujakson 2016-2023 korkein, yhteensä 6 498 työpaikkatapaturmaa. Jos tähän määrään lisätään myös julkisen puolen soteammattilaisille sattuneet työpaikkatapaturmat (vuonna 2023 yhteensä 7 104 työpaikkatapaturmaa), saadaan kokonaismääräksi 13 602 työpaikkatapaturmaa, joka on noin 16 % koko maan työpaikkatapaturmista. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Työpaikkatapaturmien määrä kasvoi vuonna 2023 kaikilla yksityisillä sote-aloilla.
Kuva 1: Työpaikkatapaturmien lukumäärät yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden toimialoilla.

Työpaikkatapaturmien taajuudet yksityisillä terveys- ja sosiaalipalvelutoimialoilla nousevia

Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus on noussut yksityisillä terveys- ja sosiaalipalvelutoimialoilla jo pitkään (kuva 2), päinvastoin kuin muilla suurimmilla päätoimialoilla. Yksityisillä terveyspalvelutoimialoilla vuonna 2021 sosiaalihuollon laitospalveluiden palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus oli ennätyksellisen korkea, 45,5 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Vuonna 2022 sosiaalihuollon laitospalveluissa taajuus laski tasolle 38,7, mutta nousi vuonna 2023 taas tasolle 43,2. Myös yksityisten terveyspalvelujen ja sosiaalihuollon avopalveluiden taajuus nousi vuonna 2023 niin, että päätoimialan yhteistaajuuskin nousi samalla korkeimmaksi koko tarkastelujaksolla. Päätoimialan taajuus nousi 13 % edellisvuoteen verrattuna. Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla työpaikkatapaturmien taajuudet ovat nousseen jo pitkään.
Kuva 2. Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuudet yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden päätoimialalla sekä ko. päätoimialan tarkemmalla luokittelutarkkuudella (yksikkö: korvattuja työpaikkatapaturmia miljoonaa työtuntia kohti)

Useimmin toistuvien työpaikkatapaturmien piirteitä

Suuri osa päätoimialan työpaikkatapaturmista (45 % vuonna 2023) liittyi liikkumiseen, 17 % esineiden käsittelemiseen ja 14 % nostamiseen tai kantamiseen. Kun yleisimmät työsuoritukset yhdistetään vahingoittumista edeltäneeseen poikkeamaan, niin 18 % kaikista työpaikkatapaturmista oli liikkuessa sattuneita erilaisia kaatumisia ja 13 % oli väkivaltaan, järkyttävään tilanteeseen tai poikkeavaan läsnäoloon liittyviä tapaturmia (kuva 3). Esineiden käsittelyyn liittyvät tapaturmat olivat usein teräviin esineisiin osumisia (8 % kaikista työpaikkatapaturmista) ja nostamiseen tai kantamiseen liittyvät vahingoittumiset fyysisiä kuormittumisia (9 % kaikista työpaikkatapaturmista). Graafin luvut ovat saavutettavasti esitettynä myös julkaisun tilastoliitteessä.

Yleisimpiä ovat liikkumisen ja kaatumisen sekä liikkumisen ja väkivaltaan liittyvien tilanteiden välillä
Kuva 3: Yksityisten terveys- ja sosiaalipalvelualojen työpaikkatapaturmien 2023 jakaumat työsuorituksen ja poikkeaman suhteen ja näiden luokkien väliset vahvimmat yhteydet (% kaikista toimialan palkansaajien työpaikkatapaturmista 2023)

Yli viidesosa vahingoista puremia, potkuja ja lyöntejä

Vuonna 2023 yksityisellä sotealalla sattui yhteensä 1 383 työpaikkatapaturmaa, joissa vahingoittumistapa oli purema, potku tms. Määrä kasvoi noin 16 % edellisvuodesta. Näistä tapaturmista 1 036 sattui sosiaalihuollon laitospalveluissa 225 sosiaalihuollon avopalveluissa 122 terveyspalveluissa. Näissä tapaturmissa yleisimmin loukkaantuu yläraajat tai pään ja kasvojen alue.

Alan kasvu ja muutos näkyy työtapaturmakehityksessä

Tässä analyysissä tarkasteltavia yksityisiä terveys- ja sosiaalipalvelutoimialoja yhdistää voimakas kasvu ja muutos, mikä on heijastunut nousevina työpaikkatapaturmien lukumäärätrendeinä jo pitkään. Tapaturmat ovat aiemmin sattuneet pääosin nuorille työntekijöille, nyt ikäjakauma työpaikkatapaturmissa on viimeisten vuosien aikana tasoittunut. Vanhempien työntekijöiden työtapaturmissa nähdään myös liikkumistapaturmien osuuden kasvu ja näiden yhteydessä pidempien työkyvyttömyysjaksojen määrän ja osuuden lisääntyminen. Analyysissä tarkastellut tapaturmalukumäärät ja keskimääräistä korkeammat työpaikkatapaturmien taajuudet eivät korjaannu pelkästään joko työpaikkatason kehittämistoimilla tai turvallisuuden johtamisen kehittämisellä. Molempia tarvitaan pitkäjänteisellä otteella ja yhdessä tehden. Liikkumistapaturmien, nostamiseen ja kantamiseen liittyvien tapaturmien, terävien esineiden aiheuttamien tapaturmien ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisyyn on jo keinoja. Hyviä käytäntöjä tarvitaan tehokkaammin käyttöön ja siinä johtamisella on iso rooli.

Lisätietoja:

Janne Sysi-Aho, janne.sysi-aho@tvk.fi ja Marja Kaari, marja.kaari@tvk.fi, Tapaturmavakuutuskeskus, TVK

Tässä analyysiraportissa esitetään analyysin laatijoiden näkemys aiheesta.

Työtapaturmia voi taulukoida tarkemmin Pakki-sovelluksella(Avaa uuden ikkunan).