Asiantuntija pohtii: teollinen prosessimainen tapa tehdä työtä, johtaa ja kehittää parantaa myös työn turvallisuutta
Teollisten toimialojen työpaikkatapaturmien taajuus on laskenut jo pitkään ja taajuuden laskutrendi jatkuu yhä. Kun vuonna 2005 teollisuuden päätoimialan työpaikkatapaturmien taajuus oli 44,6 työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden, oli se vuonna 2023 enää 23,5, mikä on lähellä kaikkien toimialojen yhteistaajuutta. Tilastoihin pääset tutustumaan Pakki-sovelluksen avulla, siihen annetaan käyttövinkkejä tässä ohessa.
Teollisuuden työpaikkatapaturmien taajuus notkahti ns. finanssikriisin yhteydessä 2009 ja se jäi alemmalle tasolle ja on laskenut vielä sen jälkeenkin. Teollisetkin toimialat ovat keskenään hyvin erilaisia ja se on usein analyysien yhteydessä tuotu esiin. Tyypillisesti yhteistä niille on kuitenkin tapa tehdä, johtaa ja kehittää työtä jatkuvasti ja prosessimaisesti. Se näkyy myös työn turvallisuuden kehittymisessä. Pakki-tilastosovelluksen avulla on helppo tarkastella taajuuskehitystä myös ”vähintään 4 päivän” vakavuuden alarajalla ja siinäkin näkyy samanlainen jatkuvan kehittämisen tulos. Kun tämä taajuuden tasoero/muutos lasketaan tapaturmien määräksi, joka olisi sattunut esim. vielä 2019 taajuustasolla, on ero taloudellisesti ja inhimillisesti iso; se vastaisi noin 3551 teollisuuden työpaikkatapaturmaa enemmän vuodelle 2023!
Korkein työpaikkatapaturmien taajuus vuonna 2023 oli teollisuuden toimialoista moottoriajoneuvojen ja perävaunujen valmistuksen toimialalla, 42,7 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden, kun se vielä vuonna 2018 oli 72,1. Toiseksi korkein taajuus vuonna 2023 oli teollisista toimialoista metallituotteiden valmistuksen toimialalla 39,9 työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia. Teollisista toimialoista alhaisin työpaikkatapaturmien taajuus oli tietokoneiden ja optisten laitteiden valmistuksen toimialalla, ollen vain 6,1! Vaihteluväli on siis suurta, mutta käyrästö on yleisilmeeltään laskeva, kuten voitte Pakin(Avaa uuden ikkunan) avulla havaita alilehdeltä ”Tapaturmataajuus” ja valitsemalla listasta vasemmasta palstasta teollisuuden toimialat.
Entä millaisia teolliset työtapaturmat nykyään ovat?
Koska teollisissa töissä, työprosesseissa ja työympäristöissä on keskenään niin paljon vaihtelua, on työpaikkatasolle tarve omaa arkea vastaavalle tiedolle. Tilastoja on hyödyllisintä siksi tarkastella tiukasti rajattuna ja siihen Pakki on juuri oivallinen työkalu! Pakin avulla tilastot voi tarkastella tapauskohtaisesti hyvinkin kapealla rajauksella, vuosittain poikkileikkauksenomaisesti eri muuttujin työkalun alilehdeltä Työpaikkatapaturmat. Tässä kirjoituksessa kuvataan sen sijaan yleisemmällä tasolla koko teollisuuden päätoimialan aineistoa palkansaajien työpaikkatapaturmista.
Yleisimpiä teollisuuden työpaikkatapaturmia ovat jo pitkään olleet sormi- ja silmätapaturmat (sormitapaturmia 21,6 % ja silmätapaturmia 11 % vuonna 2023). Yleisimmin tapaturma sattuu esineitä käsiteltäessä (27,9 % vuonna 2023), henkilön liikkuessa (23,1 %) tai käsikäyttöisillä työkaluilla työskennellessä (17,5 %). Vuoden 2005 ja 2023 välillä käsikäyttöisillä työkaluilla työskentelyn ja liikkumisen osuudet ovat melkein vaihtuneet ristiin, työ on muuttunut.
Muuttujatarkastelujen lisäksi Pakissa on mahdollista tarkastella vahinkokuvaustekstien yleisimpien sanojen sanapilveä, työmatkatapaturmia sekä ammattitauteja ja ammattitautiepäilyjä altistustekijöittäin. Vahinkokuvausten yleisimmät sanat teollisuuden työpaikkatapaturmissa 2003-2022 ovat olleet: silmään, käden, väliin, osui, jäi, oikean, vasemman, päälle, haavan, kaatui, vasempaan, käsi, sormi, haava, lensi, vas, oikeaan, sormeen, vasen, roska, oikea, tuli, putosi, vahingoittunut, lipesi, löi, jalka…
Vakavat työpaikkatapaturmat ovat teollisuudessa myös vähentyneet
Vuosina 2016-2019 sattui vielä vuosittain yli 1000 työpaikkatapaturmaa teollisuuden toimialoilla, joista aiheutui yli 30 päivän työkyvyttömyys; vuonna 2018 lukumäärä oli viime vuosien korkein, 1092 vakavaa työpaikkatapaturmaa. Vuoden 2018 jälkeen taso on laskenut vuosittain, vuonna 2022 vakavia työpaikkatapaturmia oli 841 ja 2023 aineisto keskeneräisenäkin näyttäisi jo siltä, että lukumäärä jää samalle tasolle. Vuoden 2022 aineistossa vakavien teollisuuden työpaikkatapaturmien jakauma on erilainen kuin lievien työpaikkatapaturmien osalta, useimmin yli 30 päivän työkyvyttömyyteen johtanut tapaturma sattuu henkilön liikkumisen yhteydessä (28,7 % vuonna 2022, näistä suurin osa kaatumisia) tai esineiden käsittelemisen yhteydessä (22,9 %, joista eniten teräviin esineisiin satuttamisia, erilaisia esineiden rikkoutumisia, putoamisia ym. tai laitteen tai työkalun hallinnan menetyksiä).
Ota Pakki tehokäyttöön! Se löytyy Työtapaturmatiedosta(Avaa uuden ikkunan) tai suoraan lyhytosoitteella: www.tvk.fi/pakki(Avaa uuden ikkunan)
Lyhyesti kirjoittajasta
Janne Sysi-Aho työskentelee TVK:ssa tietokanta-analyytikkona. Työturvallisuustutkijan taustalla työtapaturmatilastot ovat olleet keskeisenä aineistona vuodesta 2007.