Asiantuntija pohtii: Mikä ihmeen Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan päätoimiala "N"?
Työtapaturmatilastoja käsittelevissä analyysijulkaisuissa usein, ihan aiheesta, nousee esiin Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan päätoimiala. Luokituksessa käytetty nimi on mielestäni tosi huono kuvaamaan sen tarkempaa sisältöä nimenomaan työtapaturmien määrän ja taajuuksien tarkastelussa. Tässä kirjoituksessa pureudutaan siihen siksi astetta syvemmälle! Mitä kaikkea se päätoimiala sisältääkään.
Hallinto- ja tukipalvelutoiminnan päätoimiala "N" on sisällöltään jakautunut keskenään hyvin erilaisiin alatoimialoihin. Ne myös eroavat töiden ominaispiirteiltään keskenään ja niissä sattuvat työpaikkatapaturmat ovat profiililtaan hyvin erilaisia ja taajuustasot myös. Samalle toimialalle tilastoituu sekä esim. toimistotyövaltaista työvoiman välitystä ja matkatoimistoalaa että hyvinkin fyysisiä vuokratöitä, kiinteistön- ja maisemanhoitoa ja yksityistä turvallisuusalaa. Taajuustarkastelussa keskiarvoistavaa on, kun toimistotöiden puolelta tilastoituu paljon tehtyjä työtunteja ja samalla verraten vähän tapaturmia ja toisaalta esim. vuokratyöstä korkeat työpaikkatapaturmien taajuudet. Sama "ongelma" tai "ominaisuus" on taajuuslaskennassa vielä alitoimialan Työllistämistoiminta sisälläkin!
Kun työpaikkatapaturmien lukumäärät suhteutetaan tehtyihin työtunteihin, eli lasketaan niistä työpaikkatapaturmien taajuudet, ovat toimialat keskenään samalla lailla erilaisia.
Päätoimiala on myös suhdanneherkkä, johtuen osin siitä, että erityisesti vuokratyö on joustava talouden suhdannekäänteissä. Työtuntien määrät heiluvat siis päätoimialatasolla verraten paljon. Myös koronakriisi on osaltaan aiheuttanut muutoksia muuten suhteellisen vakaasti kertyviin tilastoaineistoihin, esimerkiksi siivouksen merkitys korostui pandemian hallinnan myötä.
Ja kuten alussa mainittiin, myös töiden sisällöt ja työpaikkatapaturmien jakaumat ovat tosi erilaisia päätoimialan sisällä.
Lyhyesti kirjoittajasta
Janne Sysi-Aho työskentelee TVK:ssa tietokanta-analyytikkona. Työturvallisuustutkijan taustalla työtapaturmatilastot ovat olleet keskeisenä aineistona vuodesta 2007.
Erityiskiitokset graafien työstämisestä ja hionnasta TVK:n viestintään Sanna Holmkvistille!
Suomi
- Toimeenpanojärjestelmä
- Asiantuntija pohtii
- Työturvallisuus
- Analyysit ja tutkimukset