Työturvallisuuden haastava tulevaisuus. Kurkistuksia megatrendeihin. (2019)

Tämän tutkimushankkeen pääasiallisena tavoitteena oli tiivistää vuosina 2014-2018 julkaistuissa työterveyttä ja -turvallisuutta käsittelevissä kansainvälisissä tieteellisissä artikkeleissa ja alan konferensseissa käsitellyt keskeisimmät johtopäätökset. Tämän katsauksen erityisenä tavoitteena oli määrittää kehittyneiden teollisuusmaiden työjärjestelmiin ja -ympäristöihin liittyvien nykyisten ja lähitulevaisuuden työterveys- ja -turvallisuusriskit.

Tulevaisuudessa tullaan kohtaamaan vanhojen ja jo tiedossa olevien lisäksi uusia ja nousevia työturvallisuus- ja työterveysriskejä. Esimerkiksi työelämän ja ympäristön muutokset sekä teknologian kehitys aiheuttavat monenlaisia haasteita myös työturvallisuudelle ja –terveydelle. Tässä raportissa tarkastellaan, millaisia riskejä on tutkimuskirjallisuudessa nostettu esille uudenlaisina ja nousevina riskeinä. Raportissa käydään läpi tarkastelujakson (2014-2018) aikana järjestettyjä tieteellisiä konferensseja, julkaistua tutkimuskirjallisuutta sekä muita aihetta käsitteleviä julkaisuja. Tarkoituksena on selvittää, mitä työturvallisuuteen ja -terveyteen liittyviä aihepiirejä on käsitelty eniten, millaisia havaintoja ja näkemyksiä on esitetty työturvallisuuden ja –terveyden lähitulevaisuudesta sekä mitä jatkotutkimusaiheita on esitetty ja missä aihepiireissä on vielä eniten avoimia kysymyksiä. Raportissa on rajattu tarkastele-maan näitä haasteita ainoastaan kehittyneiden maiden näkökulmasta.

Raportin tuloksilla on merkitystä muun muassa ennakoivaan työturvallisuustyöhön. Ymmärrys tulevista työturvallisuus- ja työterveysriskeistä auttaa suunnittelemaan ja kohdentamaan työturvallisuustoimenpiteitä. Selvityksen mukaan uudenlaisia haasteita työturvallisuudelle ja –terveydelle tulee ilmastonmuutoksen vaikutusten, kestävän kehityksen, tuotannon ja teknologioiden ja materiaalien kehityksen, tieto- ja viestintätekniikan (ICT) sekä organisatoristen muutosten myötä. Lähitulevaisuuden uusia ja nousevia riskejä ovat esimerkiksi lämpörasitus, kemiallisille ja biologisille tekijöille sekä nanomateriaaleille lisääntyneen altistumisen aiheuttamat terveysriskit, teknologian kehittymisen aiheuttamat tuki- ja liikuntaelinvaivat fyysisen aktiivisuuden vähentymisen ja staattisten asentojen takia, ihminen-kone-vuorovaikutuksen aiheuttamat fyysiset ja psykososiaaliset haasteet sekä organisatoristen muutosten aiheuttama psykososiaalinen kuormitus.

Tässä raportissa haasteita käsitellään yksilökeskeisen holistisen työjärjestelmäviitekehyksen kautta. Esimerkiksi uudet teknologiat ja materiaalit aiheuttavat riskejä, joita ei ole vielä tutkittu ja jotka eivät näin ollen ole tiedossa. Jatko-tutkimusta tarvitaankin muun muassa nanomateriaaleista ja niiden vaikutuksista terveyteen, robotiikan ja ICT:n liittyvistä kognitiivisista ja fyysisistä vaikutuksista, kemikaalisten ja biologisten tekijöiden vaikutuksista terveyteen, kestävän kehityksen mukaisista työpaikoista ja niiden tuomista riskeistä sekä organisatorisista muutoksista ja niiden vaikutuksista työturvallisuuteen ja -terveyteen. Suomessa tulisi selvittää, mitkä tulevaisuuden työturvallisuus- ja työterveysriskit ovat todennäköisimpiä Suomen työelämässä ja mille aloille uudet ja nousevat riskit kohdistuvat ensimmäisenä.